Pizzakit!

Gott nytt år!
Nyårsdag - dagen då alla pizzabagare håller på att arbeta ihjäl sig! Pizza ville även vi i vår familj ha, men jag körde en variant på latmansmaten. Halvgjorde den. Finns ju lata kit på affären att köpa, så det gjorde jag!


Rulla ut degen och på med _lite_ av tomatsåsen, jag är inte så förtjust i den nämligen. Sedan slänger man på vad man har i skafferiet. Hos oss blev det skinka, ananas och bananer. Hittade inga champinjoner, annars hade det varit en given ingrediens! Ost i drivor och sim salabim så har man gjort en egen pizza för bråkdelen av vad det skulle kostat att köpa pizza för tre personer!


Reflektion!
Helt ok pizza! Det är ju naturligtvis inte som köpt pizza hos favoritpizzerian, men det duger för den som inte är våldsamt kräsen. Hade jag däremot använt all tomatsås i burken hade jag garanterat inte ens smakat den, för tomat tar över och dödar nästan alla mina smaklökar. Jag nyttjade lite drygt en fjärdedel ur burken.
Kommer jag köpa detta igen? Absolut! Smidigt, snabbt och i sammanhanget billigt!

Skumtomtefudge

I år skippade jag knäcken och hade en plan på att uppgradera julgodiset till nya höjder. Tomteskumsfudge skulle det bli!

Under tillagningen funderade jag seriöst på vad i friden jag hade påbörjat, för nåt så slemmigt har jag nog aldrig sett i en kastrull. Skickade en liten film till min lillasyster Malin som ni här får se.

Ignorera språkbruket bara. ;-)



Recept:

Ingredienser:

ca 12 st skumtomtar
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl socker
150 g vit choklad

Gör så här:

Blanda i kastrull och smält alla ingredienser (ej chokladen) på svag värme. När det blivit en slät smet låt det småkoka under omrörning i 10 minuter. Blanda i 150 g vit choklad och rör om tills massan blivit blank.

Ta kastrullen från spisen och fortsätt röra tills massan blivit ljusare och svalnat lite. Häll upp i smord eller bakplåtspappersklädd form ca 15 x 20 cm och låt stelna i kylen. Skär sedan i bitar.
Det färdiga resultatet:


Reflektion: Oerhört sött, nästintill vämjeligt. Återgår nog till knäcken nästa år. Jepp.

I'm back!

Jag skall försöka återuppliva denna husliga blogg! Efter att mycket vatten runnit under broarna tycker jag det är dags! Vi syns snart och då får ni som förr veta lite om mina bravader i köket! :-)

Kantareller i långa banor!

Igår kom svågern med 10 liter kantareller. Jag har det jag gör innan jag har rensat dem och fryst in dem. Men vad ska jag göra med alla kantareller då?

 Recept please!!






Grovt rågbröd




Jag fick för mig att baka igen. Har legat på latsidan ett tag, men köpebröd smakar inte så gott längre. Speciellt inte rostfranska och annat elände som maken envisas med att köpa hem. Så då fick jag gå på receptjakt. På Tasteline hittade jag detta rågbröd.

1 l filmjölk
3 dl rågkross
8 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 tsk bikarbonat
2,5 dl mörk sirap
4 tsk salt
Ev 1 mask brödkryddor - detta struntade jag fullkomligt i.

Tillagning

2 bröd

Blanda filmjölk och rågkross och låt det stå i kylen till nästa dag.

Blanda mjölet med bakpulver och bikarbonat och blanda alla ingredienser med filmjölk och rågkross. Degen ska vara ganska lös. Fördela degen i två smorda brödformar och baka i 150 grader i 1 1/2-2 timmar.

Egna reflektioner
Lite väl mycket sirap, men jag ska ta och minska sirapen med hälften, och istället ha i mera fil nästa gång jag bakar. Nu följde jag dock orginalreceptet. Nästa gång blir det nog dessutom lite linfrön och annat gott iblandat i degen. Jag ska dessutom använda hushållsassistenten, för FY vad tungt det vara att röra ihop degen!


Jordgubbsmousse i mandelrån

Underbar dessert som med fördel serveras på sommaren då det är god tillgång på färska jordgubbar.
Det var i alla fall vad jag gjorde nu i somras.

4 portioner

Mousse
3 gelantinblad
300 gram jordgubbar
100 gram florsocker
1 msk fint hackad basilika
100 gram grädde
20 ml vit chokladlikör

Mandelrån
100 gram mandelspån
90 g socker (ca 0,9dl)
15 g mjöl (ca 1/4 dl)
2 äggvitor
20 gram smält smör

Garnering
Jordgubbar
Basilikablad

Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten. Mixa jordgubbar, florsocker och basilika till en puré.

Vispa grädden tjock. Hetta upp likören i en liten kastrull. Lägg i de urkramade gelantinbladen i kastrullen och låt dem lösas upp. Blanda i lite jordgubbspuré. Tillsätt sedan resten av purén och blanda. Så snart det börjar tjockna tillsätt den vispade grädden. Ställ in i kyl i minst 4 timmar.

Blanda alla ingredienser till mandelrånen och låt degen vila i kyl i minst 1,5 timme.

Lägg valnötsstora degklumpar på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck ut till tunna plattor. Grädda i 175 graders värme i ca 8 - 10 minuter. Ta upp de ännu varma plattorna och låt dem svalna över uppochnervända glas.

Vid servering
Fördela moussen i mandelkorgarna och garnera med jordgubbar och basilikablad.




Egna reflektioner.
Att göra korgarna var en mardröm. Det var en sabla tur att jag gjorde dubbel sats av rånen. De gick bara sönder då jag la dem över glasen! Jag var milt uttryckt arg. Vansinnig är en bättre benämning på mitt humör just då! Men som jag sa, det var värt lite ansträngning, för desserten var riktigt god!

Kerstins långpannelimpa



Igårkväll, sent som attan, startade jag ett brödbak. Ja, det var meningen så. För brödet skulle vara i ugnen hela långa natten. Men ändå inte aldeles för länge så det torkar ihop fullständigt. Det blir mycket bröd, så se till att det finns plats i frysen. Just den varan har jag synnerligen dåligt om just nu, då jag har tömt den lilla frysen i ett försök att sänka våra energikostnader.

Kerstins långpannelimpa

50 gr jäst
13 dl vatten - 37 grader
2 kg rågsikt
3 dl solrosfrön, linfrön, rågkross. (totalt 3 dl)
5 tsk salt
3 dl sirap

Sätt degen som vanligt och jäs den i 30 minuter. Häll över den i en smord långpanna och jäs i ytterligare 30 minuter.
Nagga brödet och sätt in det i en 225 grader varm ugn. Grädda i 25 minuter och stäng sedan av ugnen. Låt nu brödet stå kvar i ugnen fram till morgonen. Öppna alltså EJ luckan!!

Egna reflektioner

Jag minskade sirapen, ökade på med linfrön, kross och solroskärnor. Tillsatte dessutom russin och tog lite mindre mjöl istället. Det är en tung och kladdig deg, jag orkade knappt hålla bunken för att försöka gräva ut degen. Men galet gott!!






Systers grötbullar.

Totalt slut i frysen på matbröd. Det resulterade i en himla massa surfning igår och jag fann många olika sorters recept som jag ska prova vid tillfälle, men jag börjar med detta som jag hittade hos Anna-Maria.



Anna-Marias systers grötbullar



3 dl havregryn
5 dl vatten
1 tsk salt
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl sirap
Vetemjöl

Så här gör du:
Koka havregryn, vatten och salt till gröt. Tag kastrullen av plattan och rör ner smöret så att det smälter. Tillsätt mjölk och sirap, låt svalna tills fingervarmt. Smula i jästen och blanda väl. Arbeta in mjöl till en lagom, ej för fast, deg. Låt jäsa 45 minuter. Forma runda bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper - jäs till dubbel storlek. Grädda i 225 grader ca 10 minuter.

Egna reflektioner.


Jag använde fiberhavregryn, hade inget annat hemma. Slängde ner en ¾ dl linfrön med. Var lite väääl snål med mjölet. Synnerligen kladdig deg var resultatet. Goda blev de dock!! Nästa gång ska jag prova att utöka med grövre mjöl, ha i lite kross, linfrön samt aningens mera mjöl med.


Så kontentan är att jag rekommenderar detta recept.


Har du bra recept på matbröd?

Ett som går hyfsat fort och ger mycket bröd? Frysbart bör det vara med. Surfar och surfar, men jag vill ju ha nåt som jag vet är bra och gott. Det får mycket gärna innehålla kross, linfrön och annat. Frukt skadar inte heller.

Skriv en kommentar i så fall!!

Ingelöf lottar ut

en tidningsprenumeration. Jag kan självfallet inte motstå att tävla.

Här hittar du hennes blogg.

Pitekaka




Enkel snabbgjord och god kaka. Nästa gång ska jag dock utöka toppingen lite.
Det ska vara rejält med sånt tycker jag.


Pitekakan

2 ägg
4 dl strösocker
3 dl mjölk
100g smält smör/margarin
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i smält smör och mjölk.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och rör ner det i smeten.

Häll i bakplåtsklädd långpanna. (Den stora som följer med ugnen)

Blanda sedan

200g smält smör
3 dl havregryn
2 dl strösocker
4 tsk kanel

Bred ut det över kakan.
Grädda i 225 grader, mitt i ugnen 10-15 min.

Låt kakan svalna och skär i rutor.


Tisdag och bakdag



Idag har jag varit ledig. Planerna var många, men det blev inte så mycket av det hela då jag insåg att jag saknade jäst i morse. Med - 20 grader var det inte läge att gå och köpa heller. Jag gillar inte att frysa.

Nu i eftermiddag fick jag dock jästen, så nu har jag deg på jäsning. Det är det matbröd som det finns recept på i inlägget under här. Gjorde bort mig lite dock. Som vanligt. Lyckades ta 1 dl linfrön istället för 0,5 dl. Får se hur det utvecklas dock. Det är lite synd, för fröna sväljer ju en massa vätska. Vore väl självklart om detta bröd blir äckligt med. Bara för att jag gör det ytterligare en gång. Blir det inget bra få jag be mamma baka det. Hon klarade ju bevisligen av det.

På torsdag ska jag iväg på pysselträff och funderar på vad jag ska ta med mig för fika. Det ska vara nåt lättbakat som tar liten tid, få ingredienser och det ska dessutom vara gott... Förslag någon? Tror det får bli en långpannekaka. Det blir mycket och det går fort.



Middag idag blev köttbullar, potatis, brunsås samt en fräsch grönsllad. Jag har satt som mål att det ska serveras grönsaker till alla middagar här hemma. Hitintills går det utmärkt i alla  fall. Till slut får jag nog äldsta dottern att äta mer än ett salladsblad med.

I helgen ska jag och nämnda dotter vara ensamma hemma. Jag tror vi får ta och baka lite då! Matbröd behövs alltid i denna frys. Skulle inte skada om vi bakade nåt slags fikabröd med, OM det skulle komma någon fikagäst. Det är nästan pinsamt då det aldrig finns nåt gott i denna frys numera. Inte ens Mariekex.

Maten i helgen då? Jo, bla ska vi äta hemgjord pizza, men jag latade mig och köpte en sån här "allt i ett". Recention kommer senare efter testet.

Matiga fyrkanter.



Nädå, jag har inte gått och dött. Men man kan då tro det om man ser till den enorma inläggsfrekvensen här... ;-)

Ett recept på matbröd som jag totalt ratade, men som jag igår fick smaka igen hos min mor och, okej. Det var faktiskt gott. Så nu får ni det med kära enstaka bloggläsare. :D

1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
5 dl vatten
50 gram jäst
1 1/2 msk honung
1 1/2 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl special

Dag 1:
Vetekross, rågkross, solrosfrön samt linfrön blandas i en bunka. Häll över 2 dl av vattnet och låt det stå till dagen efter i rumstemperatur.

Dag 2:
Smula ner jästen i degbunke. Värm 3 dl vatten till ca 37 grader och rör ut jästen. Tillsätt kross och fröblandningen. Tillsätt honung, salt och till sist mjölet. Arbeta till en smidig deg och låt den vila i 45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Stjälp ut degen på mjölat bakbord utan att arbeta den för mycket. Platta ut till en rektangel och skär till 12 bitar. Lägg på bakplåtspapper och jäs i 15 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 12 - 15 minuter.

Avnjutes med bregott och en god ost till kvällens tekopp.

Älgkött och Västerbottensostpaj!

Häromdagen kom min mor med en massa älgkött. Vet ni hur rik man känner sig då man har fyllt frysen med kött?? Som sultanen av Brunei skulle jag vilja påstå. Det var mest köttfärs, mycket med köttfärs! Jag älskar älgfärs. Det smakar himelskt gott. Nötkött har jag ju sedan tidigare ondgjort mig över. Det ser mysko ut, luktar fasansfullt och smakar illa.

Igår blev det älgköttsbullar och stuvade makaroner.
Mycket gott!!

Sedan jag började jobba heltid har jag fått dåligt med tid till allt tycker jag. Vet inte vad som har hänt egentligen. Jag har inte vant mig vid att jobba jämt och ständigt, men å andra sidan klagar jag inte. Jag är piggare och mera social. Hoppas jag i alla fall.

Till helgen är jag ledig, så ska jag på kräftskiva. Ska göra en paj att ta med som tack för inbjudan.
Det får bli en Västerbottensostpaj.


Bild från Västerbottensost.com


Västerbottensostpaj

Pajdeg:

125 g Svenskt Smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning:
150 g riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl Vispgrädde
1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 225°. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter). Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat. Låt svalna.

Bärrutor




Man ska ju passa på att plocka bär nu, det lilla som finns kvar. Jag var och vittjade svärmors hallonbuskar. Trädgårdshallon, så det funkar bra att baka på, men mindre bra att göra sylt på tydligen. Det är en sak jag struntar i. ;-)

Bärrutorna är supergoda, superonyttiga och superenkla! De görs på sammanlagt ca 40 minuter!

Bärrutor                        ca 40 st  - 175 grader

200 gr smör
6 dl socker
4 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 liter bär (Tex Hallon, Blåbär, Svartvinbär osv)

Läg bakplåtspapper i en långpanna.
Smält smöret i en stor kastrull och låt det svalna lite innan du rör ner allt annat till en smidig smet.
Bred ut smeten i långpannan och födela bär över kakan. Tryck ner dem lite.

Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills den fått lite färg. Drag försiktigt kakan ur långpannan och stjälp långpannan över kakan och låt den svalna så.

Koka kaffe, skär rutor och njut!

Jag tror jag ska baka en med svartvinbär i dag.



Om

Min profilbild

Liza

RSS 2.0