Bärrutor




Man ska ju passa på att plocka bär nu, det lilla som finns kvar. Jag var och vittjade svärmors hallonbuskar. Trädgårdshallon, så det funkar bra att baka på, men mindre bra att göra sylt på tydligen. Det är en sak jag struntar i. ;-)

Bärrutorna är supergoda, superonyttiga och superenkla! De görs på sammanlagt ca 40 minuter!

Bärrutor                        ca 40 st  - 175 grader

200 gr smör
6 dl socker
4 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 liter bär (Tex Hallon, Blåbär, Svartvinbär osv)

Läg bakplåtspapper i en långpanna.
Smält smöret i en stor kastrull och låt det svalna lite innan du rör ner allt annat till en smidig smet.
Bred ut smeten i långpannan och födela bär över kakan. Tryck ner dem lite.

Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills den fått lite färg. Drag försiktigt kakan ur långpannan och stjälp långpannan över kakan och låt den svalna så.

Koka kaffe, skär rutor och njut!

Jag tror jag ska baka en med svartvinbär i dag.



Hallonmuffins.

Ett receptkort jag plitat samman idag till min samling. Hoppas det kan inspirera någon.


Svartvinbärspaj

Härom veckan så blev barnen sååå sugna på nåt gott. Inget hemma och ingen energi att åka till affären så då får man ju göra nåt själv. Skickade ut dem att plocka svartvinbär. Vill de ha nåt gott får de ju lov att hjälpa till, eller hur? De har som jobb att plocka andra bär med, för vill de äta sylt får de hjälpa till. *hård mamma*




För 4-6 personer.
Svarta vinbär passar till mer än vinbärssaft! Visst är bären lite syrliga, men med lite extra socker ger de en fin smak till smulpajen!
Källa: www.smulpaj.se


Ingredienser

125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2-3 dl socker
3-4 dl svarta vinbär

Gör så här
Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl och 1 dl socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med fingrarna så att det blir en grynig massa. Smöra en ugnssäker form. Lägg i de svarta vinbären och sockra rejält, 1-2 dl. För att få en fastare paj kan du även strö över lite potatismjöl, men det brukar inte behövas. Smula mjölblandningen över bären och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter. Jag serverade vaniljvisp till.

Maken tycker den var supergod och vill ha fler, så nu har jag repat svartvinbär och ska frysa in. Ev gör jag lite annat med bären med, har läst att det ska vara gott att ha i gryta då man steker kött osv, så det får väl testas under vintern.



Recept på apelsinmarmelad efterfrågades




Det är så enkelt att det står på påsen, men här kommer det.

Apelsinmarmelad
1 kg apelsiner
4 dl vatten
1 kg syltsocker

Skrubba apelsinerna noga. Skär dem i mindre bitar och kör dem sedan i matberedaren till ett fint mos. Tillsätt vatten och koka upp under omrörning. Det blir som en vulkan och sprätter en del, så lite aktsamhet samt ett förkläde skadar inte! Häll i sockret och koka ca 15 min. Jag tror det var några minuter för länge, för min blev rätt så kompakt.

Men betyget var gott ändå, mamma gillade den! :-)

Handlat kryddor på internet.


Bilden är lånad från Kryddlandet!

Jag har precis beställt lite kryddor från Kryddlandet, en aldeles nystartad butik! Det är denna månad fraktfritt så då kunde jag inte motstå!

De kryddor som fick ramla ner i varukorgen var American Steakhouse Seasoning, Biryani Curry Paste och Viltmix! Det ska bli spännande att testa senare!

Marmelad


Jag fick för mig att göra apelsinmarmelad. Enkelt som attan, men HU så det kokade. Blev rena vulkanen i grytan och det sprätte överallt! Hett socker och apelsin är ingen hit varken på hud eller på golv. Kladdigt värre!


Jag skulle ha kört apelsinen lite mindre i matberedaren, den blev lite väl finfördelad. Men helt klart ätbar ändå. Sedan hade jag nog velat ha lite mera surhet, nästa gång ska jag testa något annat recept. Å andra sidan äter jag inte marmelad för att jag gillar sura saker på mina smörgåsar heller. Det så ju vara sött med marmelad!




 Jag värmde burkarna i ugnen och sedan vände jag upp och ner på dem då jag fyllt dem så det bildades vakum. Inte för att jag vet om man ska göra så, men det lät som halvvettigt. Inget syre - ingen bakterietillväxt. Jag använde syltsocker. Snabbt avklarat. Jag lär inte köpa färdig marmelad med konstiga saker i hädanefter, speciellt inte om det går så raskt att göra egen! Det tog väl cirka en halvtimme så var den i burken!

Burkarna köte jag hos Husmodern. Jag måste nog investera i flera storlekar bara. Dessa var i en mycket smidig storlek, 200 ml, speciellt för att ge bort en liten burk till vänner och bekanta! Husligt värre!!!


Sylt




De senaste veckorna har jag/vi plockat bär. Hallon och blåbär. Blåbären har vi fått jaga, de finns inte i någon enorm mängd direkt. Att jag och maken sedan handplockar gör väl sitt till. Tror jag ska investera i en plockare, det går ju lite fortare då. Det sura är ju att rensa dem sedan bara.




Hallonen finns i oerhörda mängder! Jag har styckefryst några för att ha till trevliga drinkar sedan, men resten har det blivit sylt av. Sammanlagt ungefär 6 liter hallonsylt och 3 liter blåbärssylt. Jag har även svartvinbär att plocka in. De är lite tråkigare att göra av med dock. Sylten blir inte så värst god tycker jag och saft vet jag inte om jag ids göra.

Fler som plockat bär?




RSS 2.0