Önskelistan då. En totalt lyxig och onödig sådan.

Idag är det så varmt att jag bara inte orkar fundera på att göra nåt husligt. Kanske i kväll/natt om det har svalnat av lite. :-)

Önskelista igen då. Dreglar runt på nätet och kikar på SVINDYRA apparater och annat totalt onödigt.

Kolla in denna Kitchen Aid, viss tusan borde jag få en sån? Någon annan får hemskt gära betala dock.
Notera gärna att bara för att den är rosa kostar den 6 495 kr, köper jag en vit kostar den 4995! Hehe... Sedan att den inte klarar mer degvätska än 7,5 dl är ju rätt så klent iofs, men för en kakdeg vore den ju helt klart aldeles oumbärlig tycker jag. Eller nåt.

Den är ju snygg om inte annat. Håller det som köpargument?




Min lilla assistent, en sån som hackar saker (vad de nu heter) höll jag på att elda upp häromsistens då jag gjorde deg till en blåbärspaj. Fast den har jag ju fått efter min farmor så den har väl en 15 år på nacken. Elvispen la nästan av bara för att jag vispade grädde. Luktade liksom lite bränd el. Är det bra det?

Tror de apparaterna snart får gå till den eviga vilan på elskroten. Jag klurar på om mina köksattrialjer håller på att få en totalchock över att nyttjas överhuvudtaget? Jag menar, de har ju stått i vila i ett antal år, och sedan kommer husliga Liza och bara våldskör med alla apparater. Kanske lite väl brutalt för dem?

Sedan tycker jag att varje kök borde ha en riktig gasspis, sedan vill jag har en varmluftsugn med, en sån där bred så man kan baka 1-metersbröd. Får väl kasta ut ett av köksskåpen, men det kan det ju vara värt. Jag lider inte brist på skåp i mitt kök sas.

Ett nytt kök grinar jag väl inte heller över egentligen... Ett större behöver jag inte, men ommöblering av bänkar och lite sånt. Det vore galet bra!

Maken skriker högt av skräck inför en massa jobb igen vid det här laget är jag rädd. Får ta det hela med lite ro då.
Ett tag.
Men den där ROSA Kitchen Aiden.
Mamma mia..........

En ny receptbok - egenhändigt gjord då!

Jag har lekt med BIA'n igen. (Bind it all, en maskin som binder samman papper till en bok) Rolig leksak jag har skaffat mig. Totalt onödig, men ack så rolig! Jag har alltså gjort mig ett album där jag ska sätta in de recept som jag bakat och faktiskt godkännt!

Så här blev albumet i alla fall.









Innehållet kommer se ut ungefär så här.







Aunt Sally’s blåbärspaj med snabb rårörd vaniljkräm

Såg på Leila bakar i torsdags när hon bakade en amerikansk blåbärspaj. Maken hojtade att "en sån där vill jag ha då jag fyller år". Jaja, får väl försöka mig på det då. Igår bakade jag.

Men. Jag gillar inte söta bak. Kanelbullar går väl an. Småkakor med. Men dessa massiva pajer och tårtor tar en evighet att göra, blir stora och mäktiga. Nåt jag inte gillar. Jag tycker om lätta och luftiga bakverk. Så det blir ont om den varan hädanefter har jag bestämt.

Matbröd är roligare, vettigare och mera produktivt.

Denna paj blev det i går i alla fall. (Bild från recept.nu då jag glömde att fota min egen paj)
Dyr, ohyggligt kompakt och massiv.



Ingredienser

Mördeg:
300 g kallt smör
8 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 st ekologiska ägg
1 msk kallt vatten (om det behövs)

Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

Fyllning:

500 g frysta björnbär (två paket)
500 g frysta blåbär (två paket)
2 st citroner, rivet skal av
2 dl strösocker
4 dl potatismjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Klä ett pajskal med cirka 2/3 av mördegen. Rör ihop björnbär och blåbär. Tillsätt socker, potatismjöl och citronskal och fyll pajskalet.

Pensling:
1 st ägg
1 msk mjölk
Råsocker

Kavla ut resten av degen till en avlång platta och skär ut 7 stycken 1 ½ cm breda remsor och lägg remsorna som ett rutmönster över bärfyllningen. Vispa upp ägget med mjölken och pensla remsorna. Strö råsocker över. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 35-40 minuter.

Vaniljkräm: (8 portioner)
1 st vaniljstång
6 st ekologiska äggulor
1 dl strösocker
6 dl vispgrädde

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt.
Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.

Drömmar




Det är bra att ha stora döttrar! I förrgår så ringde dottern när  jag var borta och frågade om hon fick baka. Ja visst blev mitt svar. När jag kom hem har hon bakat drömmar!

Farmors recept och de blir goda! Själv är jag en sopa på att baka drömmar. Det är ett antal gånger som de har åkt i soporna. Ena gången ramlar de isär, andra gången är de som stenkulor som hotar folk till livet. Åtmoinstonde är man ju rädd att tänderna ska gå aldeles sönder. Så kan man ju inte servera drömmar? Alltså är det endera maken eller dottern som bakar dessa kakor!

Receptet då:

Farmors drömmar


 140 grader i ugn.

1 kaffekopp margarin
1 kaffekopp matolja
3 kaffekoppar socker
3 1/2 kaffekopp vetemjöl
3-4 tsk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt

Blanda margarin och socker tills det blir vitt. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och hjortronsalt i en skål. Blanda ner mjölblandningen försiktigt. Tillsätt oljan. Rörs tills det är som en massa som är rullningsbar. Rulla massan i små bollar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 20 minuter och öppna EJ ugnen innan dessa 20 minuter har gått, för då sjunker kakorna ihop! 

Sedan är det bara att sätta på kaffehurran och njuta!

Vad ska vi äta till middag idag, detta eviga gissel!

Varenda dag (nästan i alla fall) står någon av oss och svär och suckar över med huvudet i frysen och fräser. Jaha! Vad ska vi äta idag då?? Framförhållning har alltså inte varit vår specialitet om vi uttrycker det milt. Detta är ju en katastrof för ekonomin. Och humöret. Det går bara inte att panikhandla varenda dag och sedan svära över att man inte har maten klar före klockan 18. Det är då ungar och alla ska iväg på träningar, matcher eller annat jox.

Nu har jag beslutat att det får vara nog på idiotin! Jag har köpt mig en bok med veckomenyer. Veckomatsedeln : måndag - fredag x 12 . Fem dagar i veckan har jag alltså en klar och färdig meny med inköpslista och hela faderullan! Så otroligt mycket smartare! + att det faktiskt blir billigare! Inte en massa slöhandling emellan, förutom att fylla på färskvarorna om de tagit slut. Vi har provat i en vecka och blev faktiskt glatt överraskade!

Boken ser ut så här:



Nu har vi då testat en vecka. Mycket gott och superenkelt! Det fina i kråksången är att alla rätter tar typ 30 - 50 minuter att färdigställa. Så man har faktiskt tid att laga god, näringsriktig mat även på vardagar! No more falukorv och makaroner... Det får hädanefter vikas till husvagnslivet. :D Så för familjer som har dålig fantasi och är lite tröga på att testa nya recept kan jag rekomendera denna bok!

Några bilder på veckans mat.

Snäckpasta med paprika och broccoli



Fritatta med fetaost och spenat



Torskfilé Bonne Femme med pressad potatis







Jag har fått en award!



Min Lillasyster tycker att jag är en kreativ bloggare. Detta kan ju vara sant ibland, och ibland är det rena stiltjen här.
Jaja, så här löd motiveringen:

Liza ~ underbara syster. Den här bloggen är hennes andra blogg, den har inte blivit premierad men förtjänar det. Hur ska jag kunna låta bli att prisa världens bästa syster?

Hur roligt var inte det där att höra?? :-)

Mina premieringar då.
Jag har inte så god koll ännu på vilka bra bloggar det finns inom denna gebit, men några har jag allt snappat upp!

Fru B - Jag älskar denna blogg. Jag gillar mixen av vardagsdokumentation blandat med recept och underbara bilder!

AnnaMarias matblogg - recept i mängder! Man måste bara prova det receptet och det där med, och kolla nytt igen, det ska testas.

Linda - en hoyafantast som pratar blommor, bak och annat!





Lite svammel från husliga Liza.

Jag är just nu glad att jag bakar bröd och tar hand om vad naturen har att ge. Man spar pengar och det gör då rakt inget! Med en resa till Bulgarien framför oss så behöver jag snåla in på det mesta! Jag ska gå till grannen och fråga om jag fårlite rabarber av dem sedan, mina vill ju inte växa sig stora. Tror nog att jag får gödsla mera faktiskt! Nästa år kanske de tar sig!



Jag har insett att mitt frysskåp är för litet! Det kommer aldrig kunna svälja de mängder jag vill stoppa in i det! Kött, bär, kryddor, svamp, bröd och annat är alldels för mycket för det vanliga skåpet! Så nu kollar jag priser på en mindre frysbox som jag ska kunna ha i pannrummet. En 200 liters bör gå in hoppas jag.

Till hösten ska jag köpa älgkött tänkte jag. Det är på tok för dyrt med nötkött på affären. Sedan insåg jag häromdagen att det är fett så innifriden! Vad stoppar de i det egentligen? Gjorde en lasagne och den flöt av flott. Fy bubblan!! Sedan smakar det inte gott heller för den delen. Jag skulle inte ha något emot nötkött om jag skulle köpa av en bonde, för då vet jag ju vad jag får. Men på affären ska det bojkottas.

Jag köper inte heller torsk! Vägrar sponsra en utfiskning av den fisken. Helst av allt ska man ju äta bara det som finns i sin egna närbelägna sjö, men då får vi väl äta mört eller nåt. Maken är dessutom den som fiskar, och han kastar tillbaka allt smått jox, så vi fick väl svälta om vi skulle leva på det han kommer hem med. ;-)

Nu har jag två kilo murklor att ta hand om. De ska rensas och förvällas i två omgångar. Sedan har jag nog kanske så jag klarar mig ett tag! Blir nog en repa till skogen i morgon ändå för att se om det har växt upp några till. Men det har ju varit rätt så kallt, så det är nog inte så sannolikt.


I morgon ska jag baka bröd med. Idag ska jag papperspyssla. Jag har ju en blogg till med sådant. HÄR finner du den.

Dagens middag är ugnsstekta grönsaker med pasta! Är det gott kommer recept sedan. Annars så får ni leva i ovisshet.

Morots och äppelbrödet igen!


Jag bakade äppel och morotsbrödet i torsdags. Receptet finns i min blogg under kategorin matbröd.

Egna reflektioner: Denna gång tog jag så många äpplen som man skulle + att jag tog i 1 dl med solroskärnor. Mera tuggmotstånd då. Gott blev det! Jag fick det lite bättre på höjden denna gång, läste i Riddarbageriets bröd hur man skulle göra för att rundriva ett bröd. Det lyckades väl så där, men skam den som ger sig, man måste ju öva för att kunna bli bättre!



Nu ska jag jobba i tre nättter så det lär bli dåligt med uppdateringar!

Kakor.......

Det är farligt att baka kakor i vår familj. Får dra ner på den varan för alla äter som galningar! Inklusive mig, vilket då medför att Lee-jeansen inte kommer att passa om jag inte tänker efter INNAN jag stoppar in nåt i kakhålet... ;-) Ve och fasa!! För några dagar sedan bakade jag i alla fall kolakakor. Receptet hittade jag hos AnnaMaria! Jag gjorde en dubbel sats då jag liks bakade. 2 plåtar blev de och de har som sagt en strykande åtgång!



De fick hamna i en fin julburk. Jag får nog gå på loppis och se om jag kan finna åt några gammeldags kakburkar som ser lagom slitna ut.
 




Eldade upp muffins.

Men alltså ibland går det bara åt skogen.
Skulle göra mumsiga muffins med hasselnötter, Marabou mjölkchoklad och lite annat jox.
Rätt så lyxiga muffins med andra ord.

Allt gick bra, tills jag insåg att jag hade:

1. Stängt av ugnen, för varför stod den på?? Kanske för att det gräddades kakor i den??? DÖH!
2. Inte hört klockan som är nyinköpt för att det var hyfsat ljud på den, den gamla var synnerligen klen på den delen. Med en hörselnedsättning är det typ ett krav. Skit samma, glömde plåten inne i ugnen. Kollade alltså inte ens innuti ugnen då jag stängde av den. Klantskalle!!!


Mina mysiga krämiga muffins smakar knäck och är sega nu. De är abolut inget fel på smaken, men ska man servera dem till andra än familjen tro?

Har för övrigt gjort en lasagne som står i kylen och ska gräddas i morgon. Hoppas inte jag bränner upp den med.



Kokböcker

Visst får man köpa kokböcker fast man har typ redan en hög man kikar lite för sällan i? Visst är det ok att liksom låtsas att man verkligen bara behöver och måste ha allt nytt man ser? Eler är det Gollum som vrålar i min skalle? Nä, det kan jag väl aldrig tro...

Jag fick ju syn på dessa och kände att JO, de där ska jag ha.

Ikväll var det nåt bakprogram av Leila Lindholm på TV4+. Men jisses vilka bakverk? Jag nästan dregglade där jag satt i soffan. Hur är det möjligt att göra såna där Cup Cakes och inte äta upp dem innan de ens svalnat?? Jag menar, att inte bara typ våldsäta och sedan må illa i tre dagar på grund av en gigantisk sockerchock?

Den boken ligger nu i min inköpskorg i alla fall. På väg hem till MIG! :D LIte dumt, jag som knappt vet hur man bakar ger mig på supersliskiga recept som jag aldeles garanterat kommer att svära över mer än en gång. Jag bakar ju knappt söta bak. Eller rättare sagt, jag har inte gjort det! Nu ska jag ju baka allt hade jag tänkt mig! Men slisket får jag vara lite begränasad med, annars väger jag väl snart lika mycket som jag gjorde för 5 månader sedan!!



Sedan hittade jag en annan bok med, hoppas den är bra, den har jag inte sett några betyg av alls någonstans, så det blir lite av ett lotteri. De som skrivit den är Birgitta Rasmusson och Cecilia Lundin - Baka matbröd är titeln.


Rör ihop kaka!

Idag bakade jag sötsaker! MUUUMS! Rör ihop kaka med hallon från frysen. Euroshoppers, hade inget annat, men de var ju helt ok. Stora, saftiga och goda hallon.

Receptet fann jag hos AnnaMaria. Enklare får man leta efter! Gott blev det med förstås!
Någon annan som har såna här supersnabba bakverk? Kan ju vara bra att ha på lut om man vet att man ska få främmande inom kort och har risigt med tid. Länka gärna isåfall.

Bildbevis!



Fiberbröd med hasselnötter

Igårkväll bakade jag ett så himla äckligt bröd att det åkte direkt ner i soporna! Det var ett av de vidrigaste saker jag har smakat. Blä! Lingonsylt blir grått då man bakar med det. Kornkross och bikarbonat och annat passade inte ihop. Gräddningstiden stämde inte. Nä, tacka vet jag att få recept på saker som jag VET att folk i min närhet har testat.

************************************

Idag så har jag stuffat runt på tomten, pratat med jordgubbsplantorna och varit i skogen. Plockade 2,3 kilo murklor. De ligger nu förvällda i frysen.  Sedan har jag bakat ett nytt bröd. Skam den som ger sig liksom. Valde iofs ett annat recept då jag inte hade allt hemma i går kväll till detta.





Denna gång blev det kanongott!
Jag kan varmt rekomendera det!

Receptet då, det har jag fått av min kusin Karin W! Tack!
Lär bakas många gånger skulle jag tro!

Fiberbröd med hasselnötter

2 bröd

matfett till formen
10 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl solroskärnor
1 dl linfrön
1 dl russin
1,5 dl hasselnötkärnor
1,5 msk anis
1,5 msk fänkål

1,5 dl ljus sirap
10 dl filmjölk

Sätt ugnen på 175 gr, smörj två avlånga bakformar. Mät upp samtliga torra ingredienser i en degbunke. Rör om. Tillsätt sirap och fil. Rör samman till en slät smet. Fördela smeten jämt i formarna och ställ in dem i nedre delen av ugnen. Grädda bröden i 60 minuter. Stjälp upp de nygräddade bröden ur formarna och låt dem kallna inlindade i bakduk.

Kan det bli enklare??

Egna reflektioner.

Jag minskade lite på sirapen till ca 1 dl, det gjorde inget, kan nog minska mera med. Sedan minskade jag på kryddorna med, till 1 msk vardera av fänkål och anis. Jag är rädd lakritskryddorna, är det för mycket av dem så blir det inte så bra.
Sedan ökade jag gradantalet med en 5 grader ungefär, tror min ugn har nån slags snålvärme. Gräddade 5 minuter mer än det som står med, just på grund av ugnen. Brödet blev tungt, saftigt och mycket gott!





Jordgubbar!

Jag är ju en sån som vill ha det mesta gjort i går. Varför spara på roliga saker? Det är ju bättre att göra många roliga saker samtidigt. Jepp. Jag har pratat i två års tid om att fixa pallkragar och göra ett jordgubbsland i modell litet. I fjol hände dock vissa saker i familjen som gjprde att jag bara inte orkade tänka på hushåll, ekonomi, blommor eller annat. Efter att pappa gick bort så orkade jag helt enkelt inte med någonting. Så trädgården föll i glömska värre än vanligt.

Men. Nu i år så tänkte jag att NU eller aldrig. Det senare ordet finns inte gärna i min vokabulär om det är något som jag riktigt vill. :D Så idag frågade jag maken om vi skulle ta och åka ner på granngården och kika efter pallkragar. Johodå, ner åkte vi och hem kom vi med två kragar, jordgubbsplant samt lite annat smått och gott.

Resultatet efter demolering av en gigantisk marsvinsbur blev så här. Vi har markberett lite hyfsat och lagt på singel som vi helt sonika tog från vår gård. I fjol köpte vi ett lass och det blev lite för mycket om man uttrycker det milt. Många som kom inkörande på gården fick en chock då de skulle därifrån. Lite svårt med andra ord då bilen sjönk ner som om det vore gungfly. Hehe.


Tolv plantor satte jag ner, 7 säckar jord varav en gödsel. Nu ska här växa! Plasten är "pallkrageplast", den ska vi sedan ta och häfta fast lite snyggare, bara vi får tillbaka den stora häftapparaten. Frågan är om jag borde gjort hål i plasten underifrån? Lite sent påtänkt förstås, men det går ju att ta nåt långt och vasst och helt enkelt göra hål med ändå. Någon som vet? Nu har vi ju varit så smarta att vi har planerat plats för en pallkrage till om vi vill. Tror det ska bli en sån. I den ser jag persilja, dill, rädisor(makens önskemål) och kanske nåt annat roligt. En liten rad morötter och sallad?



Notera blommorna på planten!!! Nu vill det till att alla insekter kommer till dem och jobbar på bra!



Bakom pallkragen har vi tre vinbärsbuskar. En röd (eller den ger inga röda bär längre, vad beror det på? De är helt genomskinliga och ser ju rätt så suspekta ut, om jag ska vara ärlig), och två svartvinbärsbuskar. De behöver en rejäl beskärning. Just nu är de övervuxna bautabuskar som man fastnar i och svär över.



Knopparna på svartvinbärsbusken är på väg att spricka ut!! Nu är det verkligen vår!



Sent i sommar ska jag och mamma prova att göra svartvinbärsvin. Får det stå i två år så ska det enligt uppgift bli som något som liknar sherry. Det ska bli mumsigt och spännande att avnjuta!

Annars har det väl inte hänt så mycket. Plockade murklor i går som jag gav bort till Lillasyster och nu har jag precis förvällt en omgång till som ligger i frysen. Ska plocka mera i morgon. Får ta med en handtagskasse tror jag. Skrytvarning, ja jag veeeet. ;-)

Annat vårtecken är att gullvivorna står i full blom!





Önskelista

Nu när jag har insett hur roligt det är med bakning och konservering så måste jag ju anordna en riktigt dyr och fin önskelista.

1. Bakformar. Jag äger inga för matbröd. Så två såna måste ju bara införskaffas, annars blir det ju inte så roliga bröd alla gånger kan jag tro.

Jamie Oliver har några i silikon. Jag antar att de är svinaktigt dyra. Någon som har provat att baka i silikonformar? Fungerar det? Jag har faktiskt en form i silikon som är från Tupperware. Kanske skulle testat att göra en sockerkaka i den. Duktiga spenderskan Liza handlar saker utan att använda dem.



2. Ugnssten. En sån man kan baka pizza på i ugnen, eller kanske tunnbröd. Vore ju rent ljuvligt att ha en sådan! Husmodern har en sån i sin butik. Men den lär ju vara lite kostsam i frakten skulle jag tro.




3. Saftmaja. Behöver man en sån? Eller är det bara ett sabla bök? Ska man gå på loppis eller ska man köpa en ny?



Morots- och äppelbröd

Startade upp degen för två dagar sedan och bakade ut den i dag. Degen luktade mer eller mindre mysko, men det ska den säkert med då det är surdeg. Jag har aldrig gjort surdegsbröd förr, men detta skall då göras igen. Det blev helt enkelt gigantiskt! Jag vet inte om mitt bröd flöt ut lite väl mycket, men gott blev det och det var väl huvudsaken!!





Recept för ett stort bröd


Dag 1
25 gram jäst
3 dl ljummet vatten
3 dl rågsikt

Dag 2 eller 3
2 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 msk salt
1 mska kummin
ca 11 - 12 dl rågsikt
1-2 rivna morötter
2 äpplen i bitar.

Lös upp jästen i det ljumma vattnet och blanda med rågsikt. Täck över och låt stå ett eller två dygn.

Blanda surdegen med ljummet vatten, olja, salt, kummin, och det mesta av rågsikten. Blanda i äpplen och morötter. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader. Ta upp degen och forma till en stor rund bulle. Skåra ytan med en vass kniv och jäs i en timme. Grädda i ca 50 minuter eller tills brödet håller en temperatur av 94 grader. Kontrollera att det är genombakat. (Hur man gör det har jag själv absolut ingen aning om)




Reflektioner och lärdomar. Jag använde bara ca 10 dl mjöl, tyckte degen såg riktigt kletig och bra ut då. Kanske blev lite för lite ändå, därav det platta brödet. Jag glömde att det skulle vara två äpplen, lika bra det då äldsta dottern tyckte det var mysko med sötma i ett matbröd. Jag ska lära mig att runda en bulle ordentligt har jag insett, min blev inte vidare snygg, men det struntar jag i! Brödet blev gott och det är ju huvudsaken.

Kanelbullar

Igår var jag sugen på att baka. Jag har frågat maken flera gånger vad jag ska baka och svaret blir varenda gång: Det vore gott med kanelbullar. Jamen ok då. Det är rätt så tråkigt göra tycker jag, men goda blir de ju. Han fick fara och handla om jag skulle baka. Bra arbetsfördelning va?

Jag tog receptet ur Sju sorters kakor - min lilla gamla kakbok från 1975 och inköpt på loppis för en 15 år sedan ungefär. Den är verkligen bra om man vill leta reda på klassiska recept. Det finns ju nyare upplagor med, men denna får då hänga med tills den ramlar isär.

Nu har jag ju inte bakat bullar på länge och det märktes. Mina blev stora som oceangångare och jag fick dela dem med kniv för att de växte ihop i ugnen. Testade pappersformar med för första gången på plåt tre och fyra, men de sabla formarna var för små/jag gjorde för stora bullar. Tro vems fel det var.

Men ska det vara så ska det vara. Små bullar hör inte hemma i min frys. Tycker det är trist med små tråkiga bullar utan god fyllning. Den får man för den delen inte snåla med heller. Skulle jag ha gjort som det stor i boken med fyllningen hade de blivit rätt så oansenliga. Så mycket smör, socker och kanel och gräddas en smula längre än det står. Då blir de goda! Dessutom bakar jag alltid på en liter mjölk. Står man liks och gör bullar kan man ju göra det ordentligt på en gång.

Resultatet:




Murklor


I förrgår var jag ut i skogen en sväng med hunden. Tog med två plastpåsar, man vet ju aldrig vad man kan hitta. Planen var att söka efter murklor på kalhygget vi har. Jo visst! Det fanns! Plockade de två påsar jag hade med fulla och sedan var det bara att gå hem och rensa, förvälla och frysa in skogens läckerheter!

Man förväller de små svamparna i 2 x 5 minuter i en stor kastrull med massor av vatten. Åtminstone om man vill vara säker på att få bort det mesta giftet. Inte allt försvinner. Eftersom det dessutom sprids genom luften har jag fläkten på för fullt och står inte och andas direkt över kastrullen. Ner i små påsar och in i frysen med det. Svampen krymper rejält och de som jag tyckte var så mycket reducerads till lite och ingenting. Till vintern ska vi njuta av murkelsås till kött eller varför inte murkelstuvning på en klassisk ugnsomelett? Flera veckor till ska jag nog kunna plocka så jag tänkte fylla på frysen lite varteftersom.


Bröd i kvadrat.

Förra veckan var jag ju tvungen att prova ett annat bröd. Massor med kross och linfrön och annat gott i. Jag trodde det skulle bli supergott. Barnen älskade det , maken ratade det. Men jag tror han gillar franskbullar bäst av allt. De är ju nu inte så roliga att baka, så sånt lär inte bli så ofta förekommaande. Det är betydligt bättre med nyttigt bröd tycker jag.

Jag provade själv en skiva i lördags och vilken FLOPP! Det smakade absolut ingenting! Kan ju ha med att jag är förkyld med iofs, men någonting borde det ju ha smakat tycker man? Eller så ska man värma det i ugnen innan servering och ha bregott på och inte äckligt lättmargarin. En skiva Västerbottensost hade nog inte heller suttit fel.


image2

Långpannebröd

Det första projektet jag gjorde var bröd i långpanna. Nu är jag ju ingen hejjare direkt, nybörjare så det visslar om det är nog en bättre beskrivning. Men skam den som ger sig. Roligast av allt är att jag själv inte får äta brödet. Jag går på Cambridgekur och äter bara soppa ett tag nu. Lite frestande när köket doftar underbart, men först ska kilona bort innan jag mumsar nybakt!

Här är bildbevis på bakningen. Barnen och maken tyckte det var torrt. Jag frågade om de hade delat på brödet och det hade de ju naturligtvis inte... Så endera är det verkligen torrt eller så är det bra. Jag har en känsla av att jag var en smula frikostig med mjölet. Det är min gissning i alla fall. Skar rutorna lite tokigt innan gräddning så det är sprucket här och där, men som sagt, man lär så länge man lever.


image1

Har jag blivit Huslig?

Ja det är ju en fråga man kan ställa sig. Jag har aldrig någonsin varit en människa som intresserat mig för mat och bak. Mat har man ätit för att man måste och bröd bakas helt enkelt inte. Det är trist och bara ett sabla massa bök.

Någonstans ändrades det för ett par veckor sedan.

Efter att ha surfat runt i vanlig ordning så hittade jag en blogg som jag blev kär i. Kan man säga så? Jo, jag tycker nog det. Jag hittade till Frun på gårdens blogg. Jag föll som en fura. Jag har läst hela bloggen. Allt.

Dagen efter så skickade jag maken på handlings lista då jag låg och sov. På kvällen bakade jag bröd. Behöver jag säga att maken och barnen var synnerligen förvånade över mitt tilltag? Glada med. De är verkligen inte bortskämda med nybakat. Sist jag bakade var för ett år sedan ungefär. Då blev det en långpanna med moccarutor.

Nu hoppas jag att jag har återfunnit den där känslan av huslighet och fortsätter baka, laga mat och ta hand om vad naturen har att ge. Jag behöver ju bara gå tre steg utanför farstukvisten så finns skafferiet på plats!

RSS 2.0