Varma mackor med murkelstuvning.

Visst är det lite lyxigt att använda egenplockade murklor på varma mackor?? Det tyckte jag i allafall, goda var de med! Lillsiss fick göra dem och jag tittade på. Och åt förstås...


Hembakade kex och färskost

För några helger sedan hade vi en middag för min mamma, syster och hennes sambo. Till drinken så beslutade jag att det skulle vara något lättsamt. Inget som man måste stå och peta med i evigheter när gästerna har kommit utan nåt snabbt.

Det blev färskost och kex.

Färskosten var enkel att göra.

Värm en liter fil till ca 37 grader, blanda ner 3 dl gräddfil och häll upp i kaffefilter för att rinna av under natten. Dagen efter pressade jag ner en vitlöksklyfta i varje skål och saltade och pepprade lite. Jag delade upp osten i två skålar då jag skulle ha två olika kryddsättningar.

Strax innan serveringen så krossade jag rosepeppar och svartpeppar, drygt en tsk av varje ungefär och strödde detta över färskosten. Garnerade med några små buketter persilja. Så snyggt med det röda och svarta på den vita osten och sedan gröna blad till. Underbart!

Den andra röran garnerades med torkad hackad vitlök och även denna garnderades med persiljebuketter.
Tyvärr glömde jag fota färskosten.

Till dessa serverades då kex. Recptet hittade jag i Allas.

Kex - 75  st

3 1/4 dl vetemjöl
3 1/4 dl grahamsmjöl
1/2 dl sesamfrön
1msk strösocker
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk salt
100 gram smör
1 1/2 dl vatten
1 ägg

Sätt ugen på 200 grader. Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare. Finfördela smöret i det. Tillsätt vatten coh ägg och blanda samman till en deg.

Dela degen i 4 delar och kavla ut varje deg, först med en vanlig kavel och sedan en kruskavel. Det går att nagga med en vanlig gaffel med om man saknar kruskavel.

Tryck ut runda kex med ett mått eller skär dem fyrkantiga och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda kexen i ca 10 minuter, eller tills de fått en brun färg, de smakar mera då. Låt dem kallna på ett plant underlag.


Shopska sallad



Bulgarisk variant av Grekisk sallad.

MEN, den bulgariska fårosten är så himla mycket godare än grekisk så det går faktiskt knappt att jämföra!

Svensk purjolök och paprika är starkt. Min mage rasade på två minuter blankt, men i Bulgarien reagerade jag inte alls. Synd. Måste försöka hitta vit paprika och ÄNNU mildare lök än purjo. Förslag nån? Skita i den helt?

Maken hade dessutom i melon, gott med något som bröt av lite faktiskt, men den rena salladen är nog lite bättre.
Till detta serverades vitlöksbröd. Mums!



I detta nu har jag en långpanna full med rabarberpaj på spisen som ska gräddas om nån timme. Yngsta dottern fyller 11 idag, så det vankas främmande. I lördags hade vi ett gäng småtjejer här, så nu är det släkten som kommer.

I natt ska jag ut och jobba. Tre nätter har jag framför mig, och jag ser INTE fram emot dem. Te nätter och sedan har man semester. Längtar. Det är väl därför jag tycker det är pest och pina att jag ska måsta jobba dessa 30 timmar!




Lizas ostfyllda köttfärsbiff


Igår så var jag sååå sugen på något gott. Öppnade frysen och hängde med hakan inne på gallret. Jag hann nästan frysa fast innan jag kostaterade att det fick bli nåt egenkomponerat. Jag har medvetet tömt frysen för att kunna frosta ur den till hösten på ett snabbt sätt. Skall ju nyttja den "nya" med, bara jag har plockat mera bär och annat gott!!

Tillbaka till ämnet då.




Rev fram en påse med köttfärs. Ja, denna hemska nötfärs, men vi har slut på älgfärs och inte lär det ramla in nåt innan hösten heller.  Kikade i kylen och såg en förpackning med smaksatt philadelphiaost. Gräslök har jag ute på bron och purjo i kylen. Så får det bli tänkte jag.

Recept till två vuxna och två barn.

Ugn 200 grader

Ca 400 gram nötfärs
2 ägg
en skvätt mjölk
hackad purjolök
Klippt gräslök
Salt och peppar
Philadelphiaost - Gurka & Feta


Rör ihop allt (utom Philadelphiaosten) och låt stå medans stekpannan och ugnen blir varm.

Gör rätt så runda storabollar som du trycker till ett hål i. Lägg ner lite av osten (drygt 1 tsk ungefär) och vik ihop kanterna på biffen tills osten blir aldeles täckt och platta till biffen lite. Jag gör stora biffar, en del gör små. Smaken är olika, men för att få plats med lite ost får de nog bli modell större.

Stek i stekpanna med teflon. Stek bara på en sida om du vill ha osten kvar i biffen, annars rinner den lätt ut.
Lägg i ugnsform och stek i ugn i ca10 minuter. Den ostekta sidan av biffen bör vara uppåt. Jag stekte mina biffar lite lite på "ovansidan" i stekpanna, för jag tycker de får så dålig färg i ugnen. Om man är snabb kan man klara att ha kvar osten i biffen. 

Jag serverade med en gigantisk bakpotatis (bakad i micro) och en kall sås på gräddfil, hackad purjo, klippt gräslök, lite citron, salt och peppar. Lite grönsaker hittade jag i kylen med.

Och JA, jag vill ha mina biffar med mycket färg. Bleka biffar påminner om skolans "kokta" äckliga saker - serveras icke i detta hus.


Sommarmackor!

Dessa serveras i sommarstugan, grillade i mackjärn på gasolspisen! Oftast som mellanmål eller en enklare lunch.
Ingredienserna är inte många, passar utmärkt med andra ord då man ofta har en kyl som är mindre än liten.


Formfranska, mjukost och nyklippt gräslök. Lite grönsaker för att låtsas vara nyttig.











Hemma i Sverige igen!

En vecka i Bulgarien är redan slut! Hej och hå vad tiden går fort då man har roligt! Vi har solat, ätit mat med varierat smakresultat, badat, solat mera, ätit ännu mera, druckit kall öl, druckit varm öl, druckit drinkar och sovit ytterst lite.

Maten då. Flottigt var ordet. Typisk turistmat på många av ställena. Blörk. Sånt gillar jag inte.

Varning för pizzor. Frysta bottnar och så flottiga att det rann om dem.
 Varning för Moussaka, den innehöll ägg och såg sannerligen suspekt ut.

Men det fanns undantag!

Det godaste var Shopska sallad! Tomat, gurka, purjolök, mild paprika och massor med riven fårost över. Smakade mums med lite olja, svartpeppar och vinäger över! Köpte med oss sådan ost, så ni vet vad som ska ätas framöver. Det viktiga är att det är rätt så milda smaker på både paprika och purjolöken, antar att ostens goda smak annars försvinner.

Annat som var gott var grillat lamm. Jag själv tog en form av lammdolmar. De var grillade och innehöll rikligt med peppar, persilja och vitlök. Underbart! Till detta kan man få ta bakpotatis eller French Fries. (typ 3 ggr så stora som våra vi köper på affären). Tillsätt en kall, lite söt röra av hackad tomat, gissar på en smula honung och lite andra kryddor så ger det en sanslöst god smaksensation tillsammans. Jag fick det serverat med rödkål och morötter. Super!

Chicken Kebab är gott med, om man påtalar att man INTE vill ha pommer fites i den. Grillad kyckling, grönsaker och någon slags yoghurtdressing.

Ölen då - sviktande kvalitet. En del var så blaskigft att man rent höll på att klura på om man blivit serverad lättöl. Jag vill ha en smula tryck i min öl. I alla fall, jag har inte druckit så mycket öl på många år! Så sååå hemsk kan den ju inte ha varit. ;-) Maken var dock inte så imponerad, men så dricker han ju mera öl än jag gör.

Vinet var gott, åtminstonde en del. Köpte några vita flaskor med vin då jag inte gärna dricker rött. Den första smakade söt vinäger. Huggaligen. Den andra som jag knappt minns namnet på mer än Muskat och att det var nåt Chardonnay var mycket gott. Servera det iskallt så smakar det mums. Fick smaka lite rött vin av mamma och syrran och de hade nåt bottennapp de med, men i det stora hela så var det goda viner!

RSS 2.0