Systers grötbullar.
Anna-Marias systers grötbullar
3 dl havregryn
5 dl vatten
1 tsk salt
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl sirap
Vetemjöl
Så här gör du:
Koka havregryn, vatten och salt till gröt. Tag kastrullen av plattan och rör ner smöret så att det smälter. Tillsätt mjölk och sirap, låt svalna tills fingervarmt. Smula i jästen och blanda väl. Arbeta in mjöl till en lagom, ej för fast, deg. Låt jäsa 45 minuter. Forma runda bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper - jäs till dubbel storlek. Grädda i 225 grader ca 10 minuter.
Egna reflektioner.
Jag använde fiberhavregryn, hade inget annat hemma. Slängde ner en ¾ dl linfrön med. Var lite väääl snål med mjölet. Synnerligen kladdig deg var resultatet. Goda blev de dock!! Nästa gång ska jag prova att utöka med grövre mjöl, ha i lite kross, linfrön samt aningens mera mjöl med.
Så kontentan är att jag rekommenderar detta recept.
Havregeynsgröt?! Det är definitivt inte min grej. Men skulle kanske våga prova dessa, om du kan garantera att de inte smakar eller luktar just det.
Kram
De smakar inte och luktar inte havregrynsgröt. Jag äter INTE gröt, så det är lugnt! :D
När jag serverar risgrynsgröt på mitt jobb får jag nästan hålla för nmäsan. ,-)
Men då så... Vad väntar jag på! Har nog allt som behövs hemma, så det ska väl inte vara några problem då. ;)
Vad kul att du provade dem!! Jag gör faktiskt som du - har lite för lite mjöl, bullarna blir luftiga och fina av det. Syrran har nån gång haft i för mycket och då blir dem stampiga. Linfrö ska jag slänga i nästa gång! Tack för tipset. Det är inte fel med solrosfrö heller....