Jordgubbsmousse i mandelrån

Underbar dessert som med fördel serveras på sommaren då det är god tillgång på färska jordgubbar.
Det var i alla fall vad jag gjorde nu i somras.

4 portioner

Mousse
3 gelantinblad
300 gram jordgubbar
100 gram florsocker
1 msk fint hackad basilika
100 gram grädde
20 ml vit chokladlikör

Mandelrån
100 gram mandelspån
90 g socker (ca 0,9dl)
15 g mjöl (ca 1/4 dl)
2 äggvitor
20 gram smält smör

Garnering
Jordgubbar
Basilikablad

Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten. Mixa jordgubbar, florsocker och basilika till en puré.

Vispa grädden tjock. Hetta upp likören i en liten kastrull. Lägg i de urkramade gelantinbladen i kastrullen och låt dem lösas upp. Blanda i lite jordgubbspuré. Tillsätt sedan resten av purén och blanda. Så snart det börjar tjockna tillsätt den vispade grädden. Ställ in i kyl i minst 4 timmar.

Blanda alla ingredienser till mandelrånen och låt degen vila i kyl i minst 1,5 timme.

Lägg valnötsstora degklumpar på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck ut till tunna plattor. Grädda i 175 graders värme i ca 8 - 10 minuter. Ta upp de ännu varma plattorna och låt dem svalna över uppochnervända glas.

Vid servering
Fördela moussen i mandelkorgarna och garnera med jordgubbar och basilikablad.




Egna reflektioner.
Att göra korgarna var en mardröm. Det var en sabla tur att jag gjorde dubbel sats av rånen. De gick bara sönder då jag la dem över glasen! Jag var milt uttryckt arg. Vansinnig är en bättre benämning på mitt humör just då! Men som jag sa, det var värt lite ansträngning, för desserten var riktigt god!

Kerstins långpannelimpa



Igårkväll, sent som attan, startade jag ett brödbak. Ja, det var meningen så. För brödet skulle vara i ugnen hela långa natten. Men ändå inte aldeles för länge så det torkar ihop fullständigt. Det blir mycket bröd, så se till att det finns plats i frysen. Just den varan har jag synnerligen dåligt om just nu, då jag har tömt den lilla frysen i ett försök att sänka våra energikostnader.

Kerstins långpannelimpa

50 gr jäst
13 dl vatten - 37 grader
2 kg rågsikt
3 dl solrosfrön, linfrön, rågkross. (totalt 3 dl)
5 tsk salt
3 dl sirap

Sätt degen som vanligt och jäs den i 30 minuter. Häll över den i en smord långpanna och jäs i ytterligare 30 minuter.
Nagga brödet och sätt in det i en 225 grader varm ugn. Grädda i 25 minuter och stäng sedan av ugnen. Låt nu brödet stå kvar i ugnen fram till morgonen. Öppna alltså EJ luckan!!

Egna reflektioner

Jag minskade sirapen, ökade på med linfrön, kross och solroskärnor. Tillsatte dessutom russin och tog lite mindre mjöl istället. Det är en tung och kladdig deg, jag orkade knappt hålla bunken för att försöka gräva ut degen. Men galet gott!!






Systers grötbullar.

Totalt slut i frysen på matbröd. Det resulterade i en himla massa surfning igår och jag fann många olika sorters recept som jag ska prova vid tillfälle, men jag börjar med detta som jag hittade hos Anna-Maria.



Anna-Marias systers grötbullar



3 dl havregryn
5 dl vatten
1 tsk salt
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl sirap
Vetemjöl

Så här gör du:
Koka havregryn, vatten och salt till gröt. Tag kastrullen av plattan och rör ner smöret så att det smälter. Tillsätt mjölk och sirap, låt svalna tills fingervarmt. Smula i jästen och blanda väl. Arbeta in mjöl till en lagom, ej för fast, deg. Låt jäsa 45 minuter. Forma runda bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper - jäs till dubbel storlek. Grädda i 225 grader ca 10 minuter.

Egna reflektioner.


Jag använde fiberhavregryn, hade inget annat hemma. Slängde ner en ¾ dl linfrön med. Var lite väääl snål med mjölet. Synnerligen kladdig deg var resultatet. Goda blev de dock!! Nästa gång ska jag prova att utöka med grövre mjöl, ha i lite kross, linfrön samt aningens mera mjöl med.


Så kontentan är att jag rekommenderar detta recept.


Har du bra recept på matbröd?

Ett som går hyfsat fort och ger mycket bröd? Frysbart bör det vara med. Surfar och surfar, men jag vill ju ha nåt som jag vet är bra och gott. Det får mycket gärna innehålla kross, linfrön och annat. Frukt skadar inte heller.

Skriv en kommentar i så fall!!

Ingelöf lottar ut

en tidningsprenumeration. Jag kan självfallet inte motstå att tävla.

Här hittar du hennes blogg.

Pitekaka




Enkel snabbgjord och god kaka. Nästa gång ska jag dock utöka toppingen lite.
Det ska vara rejält med sånt tycker jag.


Pitekakan

2 ägg
4 dl strösocker
3 dl mjölk
100g smält smör/margarin
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i smält smör och mjölk.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och rör ner det i smeten.

Häll i bakplåtsklädd långpanna. (Den stora som följer med ugnen)

Blanda sedan

200g smält smör
3 dl havregryn
2 dl strösocker
4 tsk kanel

Bred ut det över kakan.
Grädda i 225 grader, mitt i ugnen 10-15 min.

Låt kakan svalna och skär i rutor.


Tisdag och bakdag



Idag har jag varit ledig. Planerna var många, men det blev inte så mycket av det hela då jag insåg att jag saknade jäst i morse. Med - 20 grader var det inte läge att gå och köpa heller. Jag gillar inte att frysa.

Nu i eftermiddag fick jag dock jästen, så nu har jag deg på jäsning. Det är det matbröd som det finns recept på i inlägget under här. Gjorde bort mig lite dock. Som vanligt. Lyckades ta 1 dl linfrön istället för 0,5 dl. Får se hur det utvecklas dock. Det är lite synd, för fröna sväljer ju en massa vätska. Vore väl självklart om detta bröd blir äckligt med. Bara för att jag gör det ytterligare en gång. Blir det inget bra få jag be mamma baka det. Hon klarade ju bevisligen av det.

På torsdag ska jag iväg på pysselträff och funderar på vad jag ska ta med mig för fika. Det ska vara nåt lättbakat som tar liten tid, få ingredienser och det ska dessutom vara gott... Förslag någon? Tror det får bli en långpannekaka. Det blir mycket och det går fort.



Middag idag blev köttbullar, potatis, brunsås samt en fräsch grönsllad. Jag har satt som mål att det ska serveras grönsaker till alla middagar här hemma. Hitintills går det utmärkt i alla  fall. Till slut får jag nog äldsta dottern att äta mer än ett salladsblad med.

I helgen ska jag och nämnda dotter vara ensamma hemma. Jag tror vi får ta och baka lite då! Matbröd behövs alltid i denna frys. Skulle inte skada om vi bakade nåt slags fikabröd med, OM det skulle komma någon fikagäst. Det är nästan pinsamt då det aldrig finns nåt gott i denna frys numera. Inte ens Mariekex.

Maten i helgen då? Jo, bla ska vi äta hemgjord pizza, men jag latade mig och köpte en sån här "allt i ett". Recention kommer senare efter testet.

RSS 2.0