Kerstins långpannelimpa
Igårkväll, sent som attan, startade jag ett brödbak. Ja, det var meningen så. För brödet skulle vara i ugnen hela långa natten. Men ändå inte aldeles för länge så det torkar ihop fullständigt. Det blir mycket bröd, så se till att det finns plats i frysen. Just den varan har jag synnerligen dåligt om just nu, då jag har tömt den lilla frysen i ett försök att sänka våra energikostnader.
Kerstins långpannelimpa
50 gr jäst
13 dl vatten - 37 grader
2 kg rågsikt
3 dl solrosfrön, linfrön, rågkross. (totalt 3 dl)
5 tsk salt
3 dl sirap
Sätt degen som vanligt och jäs den i 30 minuter. Häll över den i en smord långpanna och jäs i ytterligare 30 minuter.
Nagga brödet och sätt in det i en 225 grader varm ugn. Grädda i 25 minuter och stäng sedan av ugnen. Låt nu brödet stå kvar i ugnen fram till morgonen. Öppna alltså EJ luckan!!
Egna reflektioner
Jag minskade sirapen, ökade på med linfrön, kross och solroskärnor. Tillsatte dessutom russin och tog lite mindre mjöl istället. Det är en tung och kladdig deg, jag orkade knappt hålla bunken för att försöka gräva ut degen. Men galet gott!!
Ser verkligen gott ut, och det låter som om det är det också. Fast ska jag göra detta bröd är jag nog illa tvungen att utesluta russinen..
Jo, det går ju bra, det är ju jag själv som har lagt till dem. :D
Åh så gott och mustigt det här brödet såg ut! :-)
Missa inte om att vara med och tävla om 2st valfria kryddor från Aromia på min blogg! http://kalasgott.blogg.se/2009/february/tavling.html
Men det där låter ju helt klart som ett himla gott recept, det SER gott ut också!! Jag sparar detta, de måste jag prova vid tillfälle! Ha en trevlig kväll!
Å, detta ser både smaskigt och enkelt ut!! Ska kolla om allt finns hemma, i så fall blir det ett sånt i kväll!
Åhhh - måste genast testa detta recept, Liza. Ska se vad jag har för smått o gott i skafferiet som jag kan slänga ner :)
Ungefär hur många timmar hade du i ugnen?
Kram, Helena
Helena - 8 - 9 timmar är vad jag har haft det i ugnen. Det går säkert med lite kortare tid med, eller längre.:D Huvudsaken inte det tas ut emedan ugnen är varm.
Riktigt gott matbröd,tyckte det blev lite torrt första gången jag bakade det. Men har nu minskat på mjölet och betydligt bättre.