Grovt rågbröd
Jag fick för mig att baka igen. Har legat på latsidan ett tag, men köpebröd smakar inte så gott längre. Speciellt inte rostfranska och annat elände som maken envisas med att köpa hem. Så då fick jag gå på receptjakt. På Tasteline hittade jag detta rågbröd.
1 l filmjölk
3 dl rågkross
8 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 tsk bikarbonat
2,5 dl mörk sirap
4 tsk salt
Ev 1 mask brödkryddor - detta struntade jag fullkomligt i.
Tillagning
2 bröd
Blanda filmjölk och rågkross och låt det stå i kylen till nästa dag.
Blanda mjölet med bakpulver och bikarbonat och blanda alla ingredienser med filmjölk och rågkross. Degen ska vara ganska lös. Fördela degen i två smorda brödformar och baka i 150 grader i 1 1/2-2 timmar.
Egna reflektioner
Lite väl mycket sirap, men jag ska ta och minska sirapen med hälften, och istället ha i mera fil nästa gång jag bakar. Nu följde jag dock orginalreceptet. Nästa gång blir det nog dessutom lite linfrön och annat gott iblandat i degen. Jag ska dessutom använda hushållsassistenten, för FY vad tungt det vara att röra ihop degen!
Av en händelse dyker jag in här och vad ser jag!? Uppdaterat med ett nytt recept - precis vad jag letar efter... Men just idag har jag ingen fil hemma, men en annan dag blir det nog till att testa detta!
Kul att "husmorsan" lever igen! ;)
Kram från den andra husmorsan...//Åsa
Tjohooo - äntligen lite liv i luckan, Liza!
Kram!!!
Helena - ang kryddorna, jag har knappt nyttjat dem. Grillsäsongen har inte riktigt startat ännu, men snart så! :D
Ska prova att göra egen marinad med dem tänkte jag.
Ser gott ut! :-)
Här kommer länken om pixelindelning på bilder: http://web.telia.com/~u92001176/html116.htm
Kram!
Hej!
Fick tips om Helenas sida och hittade en länk till dig där. Eftersom jag kommer att använda dina härliga brödrecept tänkte jag bidra med ett också. Ganska likt dit senaste faktiskt.
Här kommer det!
10 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin (kan uteslutas)
1½ dl hasselnötter (eller vilka man vill)
1½ dl sirap (ljus eller baksirap)
1 l fil
Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt sirap och fil. Rör om ordentligt. Fördela i två formar och grädda sedan i 50-60 min 175 grader.